Cloud-ové Content Managment Systémy a jejich nevýhody

17. 2. 2020
0
0
4 min.
Cloud-ové Content Managment Systémy a jejich nevýhody

V poslední době můžeme pozorovat trend ve službách MCaaS (managed content as a service), taky známe jako: headless CMS, cloud API, cloud CMS apod. Jsou to cloud-ové systémy pro správu obsahu.

A protože v jisté nedávné době jsem weby vyvíjel na Gatsby použil jsem DatoCMS. Moje zkušenosti jsou spojené s tímto systémem, ačkoliv si myslím, že nevýhody mnou tady vyjmenované budou totožné pro všechny cloud-ové systémy.

Nevýhoda č.1 – Placená služba

Všechny služby existuji proto, aby vydělaly. Dříve nebo později budete muset koupit jejich placenou verzi. Můžete se setkat s různými omezeními například: pouze 2 jazykové mutace, do xyz api zápisů, pouze 1 uživatel, do xyz návštěv měsíčně, pouze… doplňte si sami.

Nevýhoda č.2 – obsah není váš

Říkejte si co chcete, ale služba placená za obsah, vám obsah jen tak nedá, přinejmenším nebude chtít dat. Můžete se setkat s problémy při exportu obsahu, vytváření kopií nebo migraci.

Další obrovské riziko je ukončení služby nebo ztráta obsahu. Hacker může dnes večer napadnout systém a smazat veškerá data. Nebo firmě nepůjde byznys a rozhodne se s tím seknout. V takových situacích váš obsah už nejspíš nikdy neuvidíte.

Nebo taková třešnička na dort – služba zásadním způsobem změní svou cenovou politiku, což se stalo mimochodem mě osobně. Používal jsem tarif za cca 400kč/měsíčně, nedávno mi přistlal email, který zněl „děláme velké změny v naši cenové politice„. Původní tarify byly zrušený, nejlevnější tarif dnes je za 99$ (=2300kč/měsíčně). Nesouhlasíte? Nikdo se vás nebude ptát, berte nebo migrujte jinam (platit vývoj webu znovu?). Katastrofa, kterou nikomu nepřeji zažit.

Printscreen stránky se změnou cen, který nechcete vidět jako uživatel příslušné služby.

Nevýhoda č.3 – přívětivost prostředí pro autory

Zásadní nevýhodou je, že většina systémů jsou v angličtině. Pro českého klienta je vždy lepší a pochopitelnější systém v češtině.

V DatoCMS jsem měl naprostou volnost v tom jak obsah vytvářet a to může být problém pokud to vymyslíte špatně.

Chyběli mi některé funkce, které například wordpress umí chytře doplnit pluginem. Tady jste omezení uzavřeným systémem. to co neumí musíte napsat sami.

Shrnutí

Pokud bych měl zvažovat na jakém systému poběží můj web, nebo web mých klientů, nevidím důvod v použití těchto cloud-ových systémů. Z mého pohledu nepřináší nic, než nevýhody. Proč bych měl platit za redakční systém tisíce až desítky tisíc korun ročně, když jsou systémy mnohem lepší a zdarma? Absurdní bublina dnešní doby..

Jediný důvod, který by vás měl přivést k tomuto systému je použitá technologie na niž web vyvíjíte. Já tehdy použil Gatsby, který je napsaný v reactu.

V tuto chvíli tvořím webové stránky ve WordPressu. Je zdarma, má obrovské množství pluginů, některé z nich jsou pro mě nepostradatelné. Je v češtině a je velmi přívětivý. Systém WordPress je pro mě dostačující pro jakýkoliv vývoj webu, po mírné optimalizaci umí být rychlejší než jakýkoliv jamstack a je tudíž pro mě volbou a doporučením číslo 1.


Máte s MCaaS jiné zkušenosti? Napište do komentářů a pochlubte se jaký systém používáte vy.

Chcete odebírat podobné články?

Přihlášení proběhlo úspěšně

Související články

Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře.

Přidat nový komentář
Odpovědět na komentář

od: