Z GatsbyJS zpět na PHP a WordPress

28. 12. 2019
0
3
3 min.
Z GatsbyJS zpět na PHP a Wordpress

Jak už jistě víte, tento blog dříve běžel na technologii jamstack na frameworku GatsbyJS (dále jen gatsby web). Popisoval jsem to v jednom ze svých článku – Netradiční řešení bleskově rychlého blogu.

Už je to 1 rok, co provozuji blog a gatsby web mi prostě nevyhovoval. Nasral mě natolik, že jsem se odhodlal web převést zpět na technologii PHP a wordpress. Proč se tak stalo se s vámi podělím v pár bodech níže.

Přišel jsem o některé funkce ve wordpressu:

Náhled

Princip jamstacku je takový, že všechen web se vám převede do statických stránek. Než se tak stane uběhne několik minut až desítek minut. Když píšu článek je fajn vidět jak to vypadá na webu – ihned.

Koncept

Ve wordpressu je to skvělá funkce, díky které můžete ukládat rozpracované články. V gatsby webu abych článek mohl vidět než ho pustím do světa, musel jsem článek publikovat.

Pluginy

Gatsby web vás připraví o většinu pluginů. Prostě vám budou k ničemu. WordPress bez pluginů je horší než wordpress s pluginy.

Další problémy spojené s údržbou

Build failed

Gatsby používá mnoho pluginů, které jsou jeho součásti. Často se stávalo, že některý plugin se aktualizoval a způsobil fail build procesu. Oprava mi obvykle trvala 1/2/3 hodinky. Nepříjemná záležitost. Poslední fail build mě přiměl převést blog zpět pod wordpress.

Mnoho nedořešených věcí v propojení Gatsby a Wordpressu

GatsbyJS umožňuje web vytvářet vývojářům na zelené louce. Toto je nejspíš největší kámen úrazu tohoto přístupu, protože dává prostor volnosti a chybovosti.

Kdyby 1 věc dělalo 10 vývojářů, tak ji nespíš udělá každý po svém. Udělá to nejlépe jak umí. To slovo umí je klíčové, protože každý má jiné zkušenosti a znalosti.

Tím chci říci, že wordpress některé věci řeší za nás. Jsou vyřešené a dobře promyšlené.. Když tu samou věc budu dělat já nebo vy, nejspíš dopadne hůř než ta dobře promyšlená věc od wordpressu.

Uvádím zde tento bod, protože jsem při vývoji často narážel na problémy, které jsou zbytečné. To jsou problémy, které nikdy nebudu řešit, pokud budu wordpress vyvíjet klasickým způsobem php + css + js.

Závěrem

Takto dopadla moje zkušenost s GatsbyJS 🙂 Podruhé bych do toho nešel. Přináší to nepohodlnost pro editory (chybějící funkce) a pro vývojáře (build failed).

Podobných výsledku v rychlosti wordpress umí dosáhnout pomoci pár pluginů. Například:

  • kešovací plugin WP Super Cache pro vytvoření statických stránek (jamstack)
  • plugin pro optimalizaci obrázků, vytvoření WEBP verzi apod
  • plugin pro uložení assetů do CDN

Proto jsem se rozhodl, že pro mě bude lepši vrátit se na wordpress. Máte s jamstack nebo gatsbyjs jiné zkušenosti? Budu rád za sdílení v komentářích.

Chcete odebírat podobné články?

Přihlášení proběhlo úspěšně

Související články

Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře.

Přidat nový komentář
Odpovědět na komentář

od: